لزجت (Viscosity)

 

لزجت (Viscosityخاصیت مقاومت سیال در برابر نیروهای وارد بر آن و ایجاد تنش برشی است. لزجت عامل اصلی انتقال مومنتم در لایه های سیال می باشد و هنگامی ظاهر می شود که بین لایه های سیال حرکت نسبی وجود داشته باشد. واضح است که لزجت مایعات بیشتر از گازهاست.

لزجت ناشی از دو عامل زیر است :

الف) نیروهای جاذبه مولکولی (cohensive) که در مایعات مطرح می شود.

ب) نیروهای تبادل مومنتم مولکولی که در گازها مطرح می گردد.

تغییرات لزجت مایعات با دما را می توان با معادله زیر بیان کرد : رابطه لزجت

 

که a و b ضرایب ثابت و تابع نوع مایع هستند.

تغییرات لزجت گازها را می توان با معادله زیر بیان نمود :

µ0 یک لزجت معین در دمای مطلق  273 کلوین (T0) و N به نوع گاز بستگی دارد.

معادله ساترلند هم برای تیین لزجت گازها به کار می رود که موضوع بحث کتب سیالات می باشد.

چند نکته مهم :

  • در مایعات با افزایش دما نیروی بین مولکولی کاهش یافته و در نتیجه لزجت کاهش می یابد.
  • در گازها با افزایش دما تعداد برخوردها زیاد شده و در نتیجه تبادل مومنتم مولکولی افزایش می یابد که حاصل آن افزایش لزجت است.
  • میزان تغییرات لزجت با دما در مایعات بیشتر از گازهاست.
  • اگر افزایش فشار خیلی زیاد نباشد لزجت مستقل از فشار است ولی در تغییر فشارهای بالا، لزجت مایعات و گازها با افزایش فشار افزایش می یابد. توجه داشته باشید که بی اثر بودن فشار روی لزجت گازها به این دلیل است که با افزایش فشار، سرعت برخورد مولکولی افزایش یافته ولی طول برخورد کاهش می یابد که این دو، اثر مخالف روی لزجت دارند و در نتیجه لزجت گازها مستقل از فشار خواهد بود.

سیال ایده آل : سیالی است که لزجت آن صفر بوده و تراکم ناپذیر باشد.

گاز ایده آل : سیالی است که لزجت آن غیر صفر بوده تراکم پذیر باشد.

 

لزجت دینامیکی

 
 
 
 

وسکوزیته مطلق یا ضریب ویسکوزیته مطلق اندازه گیری مقاومت داخلی است. ویسکوزیته مطلق نیروی مماس در واحد سطح مورد نیاز برای حرکت دادن یک صفحه افقی با توجه به سرعت واحد توسط مایع است.

ویسکوزیته دینامیکی طبق رابطه زیر محاسبه می شود:

τ = μ dc/dy       

که در این رابطه τ تنش برشی و μ ویسکوزیته دینامیکی می باشد.

 

لزجت سینماتیک

 
 
 
 

نسبت لزجت دینامیکی به چگالی را لزجت سینماتیک می نامند.       رابطه لزجت سینماتیک      

 

لزجت سینماتیک بر خلاف لزجت دینامیکی تابع فشار است. با افزایش فشار، لزجت سینماتیک گازها کاهش می یابد ولی لزجت سینماتیک مایعات افزایش می یابد. و با توجه به کاهش قابل ملاحظه چگالی گازها با دما، تغییرات لزجت سینماتیکی گازها با دما زیادتر از تغییرات لزجت دینامیکی است.

 

زمانی که وزن مخصوص آب در دمای 68.4oF (20.2oC) برابر یک می باشد، ویسکوزیته جنبشی آب در دمای 68.4oF (20.2oC) معادل 1.0 cSt می باشد.

رابطه بین ویسکوزیته دینامیکی و جنبشی را مطابق زیر نیز می توانیم تعریف کنیم:

ν = 6.7197 10-4 μ / γ      

که در این رابطه ν ویسکوزیته جنبشی بر حسب(ft2/sμ ویسکوزیته دینامیکی بر حسب (cP) و γ  وزن مخصوص بر حسب(lb/ft3 ) می باشد.

 

 

واحد لزجت

 
 
 
 

لزجت دینامیکی

cP

P (Poise)

Pa·s

1×103

1×102

1

1×10

1

1×10–2

1

1×10–1

1×10–3

 

 

لزجت سینماتیکی

cSt

St

m2/s

1×106

1×102

1

1×104

1

1×10–2

1

1×10–4

1×10–6

1cSt=1mm2/s
 

ویسکوزیته برخی مایعات و گازها

 
 
 
 

مایعات

ویسکوزیته
(Poise)

Acetone

0.0032

اتیل الکل

0.012

خون کامل

0.04

خون پلاسما

0.015

بنزین

0.006

گلیسیرین

14.9

جیوه

0.016

نفت سبک

1.1

نفت سنگین

6.6

آب

0.01

 
        

         

گازها

ویسکوزیته
(Poise)

هوا

0.00018

هلیم

0.00019

متان

0.00020

نیتروژن

0.00018

اکسیژن

0.00020

بخار آب

0.00013

 
 

ویسکوزیته های اعلام شده در 20 درجه سانتی گراد اند به جز خون و خون پلاسما که در دمای 37 درجه بدن و بخار آب که 100 درجه سانتی گراد می باشند.

 

ویسکوزیته و دماهای مرجع

 
 
 
 

ویسکوزیته یک سیال بسیار به دما وابسته است و در هر دو نوع ویسکوزیته جنبشی و دینامیکی بسیار موثر وهمچنین دمای مرجع نیز باید در کنار آنها ذکر شده باشد. در استاندارد ISO 8217 درجه حرارت مرجع برای باقی ماندن در حالت مایع C 1000  است. برای مایع تقطیر دمای مرجع C 400 است.

• برای مایع : ویسکوزیته سینماتیکی(جنبشی) با افزایش درجه حرارت، کاهش پیدا می کند.

• برای گاز: ویسکوزیته سینماتیکی با افزایش درجه حرارت، افزایش پیدا می کند.

واحد های رایج دیگر برای ویسکوزیته:

Saybolt Universal Seconds (or SUS, SSU)

SUS  برای اندازه گیری ویسکوزیته مورد استفاده می شود. در این نوع اندازه گیری 60 میلی لیتر از یک سیال نفتی را از یک سوراخ کالیبره(ویسکوزمتر) عبور می دهند ( با کنترل دما و طبق آزمون ASTM D 88). و با واحد های

 SSU (Seconds Saybolt Universal)  یا  SSF (Saybolt Seconds Furol)

 

بین ویسکوزیته دینامیکی و جنبشی رابطه دیگری خواهیم داشت:

ν = 4.63 μ / SG      

مثال در ارتباط با تبدیل وسکوزیته دینامیکی و جنبشی هوا:

ویسکوزیته جنبشی برای هوا در فشار 1 bar (105 Pa, N/m2) و دمای 40oC برابر 16.97 cSt (16.97 10-6 m2/s) می باشد.

برای محاسبه چگالی از قانون گاز ایده آل استفاده می کنیم:

ρ  = p / R T ρ = 105 (N/m2) / (287 (J/kg/K) (273 (oC) + 33 (oC)) = 1.113 (kg/m3)

برای محاسبه ویسکوزیته دینامیکی نیز خواهیم داشت:

μ = 1.113 (kg/m3) 16.97 10-6 (m2/s)

    = 1.88 10-5 (kg/m s, N.s/m2, P)

ویسکوزیته سینماتیکی می تواند از واحد SSU به Centistokes طبق زیر تبدیل شود:

νCentistokes = 0.226 νSSU - 195 / νSSU

در جایی که   νSSU < 100

و همچنین :

νCentistokes = 0.220 νSSU - 135 / νSSU

در جایی که  ν

ارتن ور

ارتن ور

 
 
 
 

ارتن‌ ور (Earthenware) بدنه‌ سرامیکی سفید و یا تقریبا سفید (کرم) و متخلخل است. بنابراین عمده‌ ترین تفاوت ارتن‌ ور با سفال و ماجولیکا، رنگ بدنه آن است. در متون غیر علمی و حتی در مواردی در متون علمی ارتن‌ ور شامل کلیه بدنه‌ های رنگی است. بنابراین در چنین مواردی سفال و ماجولیکا نیز جزو بدنه‌ های ارتن‌ ور به شمار می‌ آیند. در حقیت ارتن‌ ور در این مفهوم برابر با کلمه فاینس در زبان فرانسوی است.

در زبان فارسی معادل ارتن‌ ور، کلمات گلینه و یا سفالینه پیشنهاد شده است ولی با توجه به تعریف سفال (بدنه رنگی و متخلخل) بدیهی است که کلمه سفالینه نمی‌تواند معادل ارتن‌ ور به کار رود. به طور کلی ارتن‌ ورها به سه دسته تقسیم می‌شوند:

- ارتن‌ ور رسی یا آرژیلی: قدیمی‌ ترین نوع ارتن‌ ور است. در بسیاری موارد صرفا از انواع رس‌ های مختلف که دارای آهن کم و مواد گداز آور زیاد هستند ساخته می‌شود. در بعضی موارد سیلیس نیز به آن اضافه می‌ گردد.

- ارتن‌ ور آهکی: این نوع ارتن‌ ور ها از مخلوط رس و آهک (و مواد مشابه آن) و نیز از مارن‌ های طبیعی ساخته می‌ شوند. تخلخل زیادی داشته و بسیار سبک می‌باشند.

- ارتن‌ ور فلدسپاتی: مرغوب‌ ترین نوع ارتن‌ ور بوده و در حقیقت مادر پرسلان ها است. درجه حرارت پخت این نوع ارتن‌ ور از دو نوع دیگر بیشتر بوده و نیز دارای تخلخل بسیار کم و استحکام بسیار زیادی است. به نحوی که استحکام آن حتی در مواردی از پرسلان‌ ها نیز بیشتر است.

اصولا این نوع ارتن‌ ور در انگلستان تکامل یافته و در آنجا نیز بیشتر از هر جای دیگر رایج گردید به طوری که امروزه اکثر سرویس‌ های غذاخوری در انگلستان ارتن‌ ور فلدسپاتی هستند. در حقیقت ارتن‌ ور فلدسپاتی در زادگاه خود یعنی انگلستان، مقام و ارزش پرسلان‌ ها را به خود اختصاص داده است.

پخت بدنه ارتن‌ورهای فلدسپاتی در حدود 1150 درجه سانتی گراد و ذوب لعاب در حدود 1050 درجه سانتی گراد انجام می‌ شود. فرمول عمومی ارتن‌ ور های فلدسپاتی به صورت زیر است:

درصد % ماده اولیه
25 بالکلی
25 کائولن
35 فلینت
15 سنگ کورنیش
  ارتن ور، earthenware

ارتن‌ور فلدسپاتی اصولا در ایران ساخته نمی‌ شود ولی ارتن‌ ور های آهکی و رسی در مقیاس صنعتی و نیز سنتی تولید می‌ گردند. در محدوده تولید کوچک و صنایع دستی از مناطق ساخت ارتن‌ ور در ایران می‌ توان از نواحی تبریز و زنور در آذربایجان، قمشه در استان اصفهان، استهبان در استان فارس، روستای مند گناباد در استان خراسان و میبد یزد نام برد.

ابزار و وسایل تولیدسفال:

ابزار و وسایل تولیدسفال:

 

سنگ خرد کن :


برای تبدیل قطعه های سنگ بزرگ به خرده سنگ استفاده می شود.

 
آسیاب :


برای پودر کردن مواد معدنی به کار می رود.


الک :


برای دانه بندی، تمیز کردن و جداسازی مواد از یکدیگر از الک استفاده می کنند.

مخلوط کن :


به هم زدن دوغابهای سرامیکی و ورز دادن خمیر سرامیک با مخلوط کن انجام می گیرد.

 
خشک کن :


برای خشک کردن دوغاب بدنه های خام قبل از پخت آنها را در خشک کن قرار می دهند.

کوره :


بدنه های خام و لعابدار را در کوره می پزند.


چرخ سفالگری :


برای ساخت ظرفهای سفالی از چرخ سفالگری استفاده می شود.


ابزار کوچک چرخکاری: وسایلی است که برای شکل دادن ظرفهای سفالی، هنگام چرخ کاری به

کار می رود.

بررسی كیفیت مواد اولیه كاربردی:

مواد اولیه مناطق مختلف كیفیات و خصوصیات متفاوتی دارند و هر كدام برای ساخت نوع خاصی

از محصول و شیوه تولید مورد استفاده قرار می گیرند . به طور مثال محل مورد استفاده برای

 كاردستی ، چرخكاری و قالبی باید دارای قابلیتهای متناسب با آن شیوه باشد .

 

1- ارتن ور Earthen Ware

قطعه ای از سرامیك را نامند كه بین 850 درجه سانتیگراد تا 1000 درجه سانتیگراد آتش دیده و

 دارای تخلخل نامرتب باشد . در زبان فارسی به اشیاء ارتن ور « سفال » گفته میشود . ولیكن این

 لغت در برخی مواقع فقط به اشیاء سرامیكی سرامیكی بدون لعاب اطلاق میگردد . در زبان عرب

 نیز ( خزف ) نامیده شده و آن عبارتست از پوسته آهكی نوعی از حیوان دریایی . این نوع سرامیك

 را فرانسویان فیانس (Faience ) نامگذاری كرده اند . در سرامیك سازی فرانسه ( فایانلس ) به

 سفال لعابدار منقوش گفته می شود . در زبان انگكلیسی ارتن ور (Earthen Ware) نامیده می

 شود . ( معنای تحت الفظی ارتن ور به نام بدنه خاكی است ) . در انگلیسی كلمه پاتری (Pottory)

 در این مورد بكار می رود در صورتیكه معنای لغوی پاتری از دو كلمه پات (Pot) به معنای

 ظرف و اری (Ery) به معنای كار كردن و ساختن تشكیل شده است . كه مجموعاً به معنای

ظرفسازی و به معنای خاص جنبه سرامیك سازی دارد . در خاتمه نزدیكترین لغتی كه به پاتری

 وجود دارد كلمه (كوزه گری ) است . در زبان آلمانی نیز (Steingert) نامیده شده است .

 
ارتن ور خود از لحاظ تركیب به چندین نوع تقسیم شده كه به شرح ذیل می باشد :

الف ـ ارتن ور طبیعی Natural Earthen Ware


كه معمولا از یك نوع ماده اولیه ودارای حداكثر ناخالصی است.


ب ـ ارتن ور ظریف Fine Earthen Ware


عبارت است از قطعه ایی كه مركب ازمواد اولیه پرچسب و كم چسب و دارای حداقل ناخالصی

است.
ج ـ ارتن ور تالكی Earthen Ware Talc


كه نوعی از ارتن ور با استحكام زیاد است و بعلت ریزی دانه های تالك محصول مرغوبی را بدست

 می دهد.


دـ ارتن ور نیمه شیشه ای Semivitruse Earthen Ware


كه از تركیب سه ماده اصلی تشكیل شده و دارای تخلخلی متوسط بوده وحاوی درصد جذب آب كم

 می باشد. این نوع ارتن ور سفید رنگ برخی اوقات شفاف نیز بوده و بعلت عدم وجود اتصال

 ( آلومینیوم سیلیكات) بین ذرات بسیارترد و شكننده می باشد. بدین لحاظ اكثر اوقات با چینی اصل

 اشتباه شده و در زبان عرف بنام بدل چینی مشهور است.

 

2- استون ور Stone Ware

 

قطعه ایی است لعابدار و یا بدون لعاب كه قسمت اعظم آن از مواد دیرگداز تهیه شده و تا نیمه شیشه

ای شدن ( درجه بحرانی ) گرما دیده و در درجات c˚1200 تا c˚1300 در مسیر حرارت قرار

 گرفته است.


استون ورها عموماً شفافیتی ندارند و كاملاً مات هستند ولی از استحكام عالی برخوردار هستند. در

 فارسی نام تجاری آن (چینی سنگی) می باشد. در فرانسه (Cres) ودر آلمانی (Steinzeng)

نامیده میشود .


استون ورها به انواع ذیل تقسیم می گردند:

الف ـ استون ور طبیعی S. Natural


كه از یك نوع خاك با حداكثر ناخالصی تهیه می شود.


ب ـ استون ور ظریف S. Fine


كه از مخلوطی از خاكهای پرچسب و كم چسب تشكیل شده و پوشش مثلثی ایجاد می كند .

ج ـ استون ور صنعتی غیر متخلخل Tecnnical S.


كه از مواد خام خالص و كنترل شده تهیه و بدقت مخلوط و حرارت دیده و با حداقل تخلخل بیشتر در

 صنایع شیمیایی استفاده می شود.


دـ استون ور جاسپر Jasper S.

 
كه از آنها به مقدار فراوان از تركیبات باریم استفاده شده است.

هـ ـ استون ور بازالت Basalt S.

 
كه از بدنه آنها از مقادیر زیادی اكسید آهن استفاده شده است.

 

3ـ چینی China

 

این نوع سرامیك دارای بدنه ای كاملاً سفید و شفاف با درصد تخلخل كم و گاهی صفر است. لعاب

چینی همواره ترانسپرانت و شیشه ای می باشد . درجه پخت این محصول بین c˚1200 تا c˚1450

 می باشد . چینی از مواد اولیه مرغوب و كاملاً خالص تهیه شده است .


چینی ها از لحاظ تركیب مواد به انواع ذیل تقسیم می گردند:


الف ـ چینی هتل Hotel China


دارای تركیبی سه ماده ایی است كه شامل اكسید آلومینیوم و سیلیس فراوان بوده و به اضافه مقدار

درصدی كم از آهك كلسینه شده كه در شرایطی ویژه حرارت دیده ودارای تخلخلی بسیار پائین می

باشد:


معمولاً علامت مشخصه چینی هتل آنست كه نسبت به سایر چینی ها بسیار ضخیم تر می باشد.


ب ـ چینی خانگی House hold China


كه تمام تولید آن مانند چینی هتل است ولی با ساختی ظریفتر و نازكتر كه باعث ایجاد شفافیت در

بدنه ظرف می گردد.


ج ـ چینی استخوانی Bone China


كه شامل مقادیر فراوانی خاكستر استخوان می باشد كه باعث تولید شفافیت بهتری در بدنه ظرف می

 گردد. چینی های استخوانی اكثراً در انگلستان ساخته می شوند.


د ـ چینی فریت Frit China


كه شامل مقادیری گدازنده فلاكس (Fluxe) است كه سبب شفافیت بدنه می گردد. نام بالیك ور (

BellekWare) نیز در همین زمینه به كار می رود. چینی های مشهور له ناكس (Lenox) در

آمریكا نیز از این نمونه است.


توضیح آنكه ایرانیان نیز در قرن نهم میلادی این تكنیك را بررسی و تجزیه نمودند .


هـ ـ چینی سخت High Strenght China


دارای تركیبی هستند كه در آن آلومین به مقدار زیاد جانشین كوارتز شده است.

ت ـ چینی آشپزخانه ای Kitchen Ware


كه دارای ضریب انبساط حرارتی كم بوده و اغلب شامل مقادیری كرودریت (Cordierite) یا

اكسید لیتم بصورت مواد معدنی مختلف در آنها وجود دارند. اون ور (Oven Ware) نوعی از

 چینی های آشپزخانه ای مخصوص داخل فر است و نوعی دیگر ظروف مقاوم در برابر شعله (

Flame Ware) می باشد كه پخت غذا بر روی حرارت آزاد را میسر می كند.

4- پرسیلن Porcelain

پرسیلن ها یك بدنه كاملاً سخت و شفاف سرامیكی اند كه معمولاً دارای تركیبات سه ماده ایی می

 باشند . این نوع اجسام ابتدا در حرارت ( c˚900 الی c˚ 950) آتش داده شده و سپس لعابی كه

معمولاً شفاف است با درجه حرارت بالاتر ( بین 1300 الی 1500) بر روی آن داده می شود. در

 مورد بعضی از پرسلین ها مانند پرسیلن های الكتریكی هردوی این اعمال در یك جا انجام می گیرد.

 در زبان فنی عرفی اكثر قطعات فنی و مهندس و نیز چینی های بدون لعاب را كه دارای درصد

 تخلخل صفر باشد پرسلین می نامند.

5- سرامیك های خالص Special Ceramics

بخشی از این نوع سرامیك برای قطعات غیر مادی جهت صنایع الكترونیك بوده كه شامل تیتانیت ها

 (Titanite) و فریت ها (Ferrites) می باشد. همچنین سایر قسمتها شامل بدنه های دیرگداز بسیار

 نرم . اجسام شیمیائی ، پرسلین های دندانپزشكی . بدنه های مقاوم در برابر شوكهای حرارتی .

ابزارهای برش سرامیكی و بدنه های انتقال دهنده اشعه مادون قرمز می باشد.