بنویسیم اوپال، بخوانیم آرکوپال

بنویسیم اوپال، بخوانیم آرکوپال

نام اوپال برایتان آشنا نیست؟ اگر اوپال را نمی‌شناسید، آرکوپال را که حتما شنیده‌اید. بدنیست بدانید که «آرک» نام یک شرکت معروف فرانسوی است که اولین بار حدود ۱۰۰ سال پیش ظروف اوپال را تولید کرد و به همین دلیل در ایران ما این ظروف را به نام آرکوپال می‌شناسیم. اوپال در واقع ماده‌ای است میان شیشه و چینی. از شیشه زیباتر و نشکن است و از چینی سبک‌تر است، چون به مراتب نازک‌تر از چینی است.
برای تولید اوپال از سیلیس، آهک، شیشه خورده و کربنات سدیم (مواد اولیه تولید شیشه) به همراه فلوراید یا فلدسپات و کریولیت که نوعی مواد معدنی هستند، به‌عنوان مواد اولیه استفاده می‌شود. این مواد در دمای ۱۵۰۰تا۱۶۰۰ درجه سانتیگراد ذوب می‌شوند و سپس با استفاده از سامانه گریز از مرکز، ظرف مورد نظر تولید می‌شود. به‌دلیل استفاده از همین سامانه گریز از مرکز به جای قالب و پرس است که ظروف اوپال بسیار نازک‌تر و سبک‌تر از چینی‌ها هستند.
به این ترتیب ظروفی تولید می‌شود که در واقع شیشه‌ای هستند ولی به علت وجود ماده سفیدکننده‌ای مانند فلوراید حالت چینی به خود می‌گیرند. اکثر اوپال‌ها با انجام یک عملیات حرارتی به اسم «آنیل» در مقابل حرارت مقاوم می‌شوند و می‌توان از آنها در ماکروفر استفاده کرد. نقش گل روی ظرف هم طی همین عملیات آنیل پخته می‌شود. برای ایجاد این نقوش از عکس برگردان یا استامپ که رنگ‌های مقاوم در برابر درجه حرارت هستند، استفاده می‌شود.
● چینی‌ها بدون حرف و حدیث
ظروف چینی یکی از سالم‌ترین ظروف غذاخوری هستند که از نظر ایجاد مشکل برای سلامتی هیچ حرف و سخنی پشت سرشان شنیده نمی‌شود. این ظروف همان طور که از اسمشان پیداست اولین بار حدود ۳تا۴ هزار سال پیش در چین تولید شده‌اند. سابقه تولید صنعتی چینی در ایران هم به حدود ۳ تا ۴ سال پیش از انقلاب باز می‌گردد.
خاک کائولن، فلدسپات (نوعی ماده معدنی جلادهنده با نقطه ذوب پائین) و سیلیس به همراه نوعی خاک چسبنده به نام بال‌کلی، مواد اولیه تهیه چینی هستند. توجه به این مواد اولیه مشخص می‌کند که چینی‌ها یک نسبت خانوادگی هم با سرامیک‌ها دارند.
تفاوت عمده این دو جنس به درجه حرارت پخت آنها مربوط می‌شود. حداکثر درجه حرارت پخت سرامیک‌ها ۱۱۰۰ درجه است که البته درجه حرارت داخل این ظروف از این مقدار کمتر است. ظروف چینی
همین مسئله باعث می‌شود که در داخل ظروف سرامیک خلل و فرج باقی بماند و این ظروف از چینی‌ها سبک‌تر شوند و جذب آب داشته باشند و البته به همین دلیل دوام آنها هم از چینی‌ها کمتر است. در مقابل، چینی‌ها در ۱۴۰۰ درجه پخت می‌شوند و به همین دلیل درجه ‌حرارت داخل و بیرون آنها یکسان شده و سنگین‌تر و با دوام‌تر هستند.
چینی‌ها بر خلاف جنس‌هایی مانند بلور در تماس با غذای داغ زود داغ نمی‌شوند و همچنین با سرد و گرم شدن به راحتی نمی‌شکنند. همچنین این ظروف هیچ‌گونه مواد سمی و مضری ندارند.
در تمام دنیا در مراسم تشریفاتی از ظروف چینی استفاده می‌شود، اما چینی‌ها انواع گوناگونی دارند. مثلاً چینی‌های ضخیم و بسیار مقاوم معمولاً در هتل‌ها استفاده می‌شوند و چینی کاغذی‌ که نوعی چینی بسیار نازک و براق و استخوانی بسیار گران قیمت است، در انگلستان و کره مورد استفاده قرار می‌گیرد. ما ایرانی‌ها هم معمولا از چینی پورسلن استفاده می‌کنیم که ضخامت متوسطی دارد و از جلای خوبی برخوردار است.
در شستشوی ظروف چینی بهتر است از سفیدکننده‌ها و اجسام خشن مانند سیم ظرف‌شویی استفاده نشود تا جلای لعاب از بین نرود

تولید ظروف چینی فرصتی با بازدهی عالی

تولید ظروف چینی فرصتی با بازدهی عالی

 

 تولید ظروف چینی فرصتی با بازدهی عالی

ظروف چینی یکی از سالم‌ترین ظروف غذاخوری هستند که از نظر ایجاد مشکل برای سلامتی هیچ حرف و سخنی پشت سرشان شنیده نمی شود. این ظروف همان طور که از اسمشان پیداست اولین بار در چین تولید شده‌اند . ظروف چینی در واقع نوعی از سرامیک هستند که مورد استفاده جهت تهیه، سرو و صرف غذا قرار می‌گیرند.

ظروف چینی یکی از سالم‌ترین ظروف غذاخوری هستند که از نظر ایجاد مشکل برای سلامتی هیچ حرف و سخنی پشت سرشان شنیده نمی شود. این ظروف همان طور که از اسمشان پیداست اولین بار در چین تولید شده‌اند . ظروف چینی در واقع نوعی از سرامیک هستند که مورد استفاده جهت تهیه، سرو و صرف غذا قرار می‌گیرند.

 

معرفی محصول

به گزارش اقتصاد آنلاین به نقل از دریک آنلاین، ظروف چینی به فرآورده‌هایی از صنعت سرامیک اطلاق می‌شود که به منظور صرف و یا سرو غذا مورد استفاده قرار می‌گیرند. این فرآورده‌ها به گروه‌های مختلفی تقسیم می‌شوند. این گروه بندی بر اساس فرآیند تولید آنها شامل فرآیند حرارتی، دمای پخت، درصد جذب آب و شفافیت یا نورگذری آن‌ها صورت می‌گیرد.

منظور از چینی همان قطعه سرامیکی لعاب خورده است که دارای خصوصیات زیر می‌باشد:

ترکیب آن‌ها شیشه‌ای و سفید رنگ است.

با رنگ‌های مصنوعی تزئین شده که نسبت به آب غیرقابل نفوذ است.

چنانچه ضربه‌ای آرام به قطعه چینی وارد شود، صدای زنگ به طور مداوم و مبرا از آن شنیده می‌شود.

جذب آب در انواع چینی‌ها ناچیز بوده و از ۰٫۲ درصد تا حداکثر ۱ درصد متفاوت است.

بررسی‌ها نشان می‌دهد که ظروف چینی به دلیل دمای پخت ۱۴۰۰ درجه و سطوح صیقلی و قابل دسترس جهت شستشوی کامل، بهداشتی‌ترین ظروف غذاخوری هستند. پوشش لعاب ظروف چینی بر ترکیبات غذایی تأثیری ندارد و بر این اساس می‌توان این ظروف را برای مصرف مواد غذایی گرم و سرد به کار برد.

به طور کلی ظروف چینی لعاب‌دار شامل انواع متفاوتی مانند چینی زجاجی، پرسلان نرم، پرسلان سخت و چینی استخوانی است که هریک از آن‌ها، ویژگی‌ها و شرایط پخت و خواص فیزیکی مخصوص به خود را دارند. بهترین نوع چینی غذاخوری، پرسلان سخت است. دمای پخت اول این نوع چینی که معروف به دمای بیسکویت است، ۹۸۰ تا ۱۰۰۰ درجه سانتی گراد و دمای پخت دوم که دمای کوره لعاب است، ۱۳۶۰ تا ۱۴۲۰ درجه می‌باشد. سفیدی چینی پرسلان سخت ۷۳ تا ۷۶ درصد و جذب آب آن کمتر از ۰٫۲ درصد می‌باشد.

میزان سبکی، میزان ضربه‌پذیری، شوک‌های حرارتی، شفافیت، باقی ماندن طرح و نقش بر اثر شست و شوی مداوم، قابلیت استفاده در مایکروویو و ماشین ظرفشویی و بهداشتی بودن آن از مهمترین ویژگی‌های چینی مرغوب می‌باشد. میزان جذب آب کمتر و سپیدی چینی یکی دیگر از ویژگی‌های مرغوبیت آن است. همچنین میزان سختی لعاب چینی عامل مهم دیگری در مرغوبیت چینی می‌باشد تا بر اثر برخورد با قاشق و چنگال و سایر فلزات دچار خراشیدگی نشود. یک دست سرویس غذاخوری ظروف چینی شامل: ظروف صبحانه، کاسه، بدنه سوپ‌خوری، درب سوپ‌خوری، دیس، بدنه قوری، درب‌قوری، گلدان، بدنه قندان، درب قندان، آبلیموخوری، شکرریز، نمکدان، زیرنمکدانی، فنجان، نعلبکی، بشقاب تخت و بشقاب گود می‌باشد.

 

بررسی بازار

با توجه به طیف گسترده محصولات چینی مظروف از جمله: دیس، بشقاب، پیشدستی، کاسه، قوری، پارچ، نمک و فلفل‌پاش، زیرسیگاری ، لیوان، قنددان، نعلبکی، شیرخوری و سس خوری و کاربرد فراوان این محصولات در مصارف خانگی، صنعت هتل داری و رستوران ها، نیاز به احداث واحد تولیدی چینی مظروف با کیفیت تولیدی بالا در کشور احساس می شود.

از سوی دیگر اهمیت تغذیه سالم از دیرباز در جوامع بشری مورد توجه بوده و متخصصین امر تغذیه همواره راهکارهای برخورداری از تغذیه سالم را مد نظر قرار داده‌اند. بی‌تردید، تغذیه سالم علاوه بر مواد غذایی سالم، نیازمند ظروف غذاخوری مناسب و بهداشتی می‌باشد. تجربه نشان داده در میان انواع ظروف پذیرایی، ظروف چینی همواره با اقبال بیشتری از سوی هتل‌داران و مصرف کنندگان برخوردار بوده است.

سابقه تولید ظروف چینی به صورت صنعتی در کشور حدود ۳۵ الی ۴۰ سال است و حدود ۵ واحد به ظرفیت اسمی حدودا” ۵۲۰۰ تن فعالیت داشتند که بعد از انقلاب اسلامی با توجه به سیاست‌های تشویقی مسئولان کشور حرکت چشمگیری در پیشرفت این صنعت رخ داده و در این مدت رشدی برابر با ۱۵۰۰ درصد داشته است.

امروزه بزرگترین واحد تولیدی چینی مظروف در کشور، مجتمع تولیدی توس چینی، بزرگترین تولید کننده چینی مظروف در خاور میانه و دومین تولید کننده چینی در جهان با ظرفیت سالیانه ۲۲۰۰۰ تن چینی در سال می‌باشد. همچنین طبق آمار، در سال ۹۲، ۹۰۰ تن ظروف چینی از کشورهای آلمان، چین، امارات، ترکیه، روسیه و جمهوری کره وارد شده است.

 

سرمایه گذاری مورد نیاز

مطابق تحقیقات برای  احداث یک واحد تولیدظروف چینی به  ۸۲۵میلیارد ریال سرمایه ثابت نیاز دارید. بازدهی طرح حدود ۴۴درصد می باشد و کمتر از ۳ سال می توانید سرمایه اولیه خود را برداشت نمایید.   در ادامه خلاصه‌ای از نیازمندی‌های احداث یک واحد تولیدی ارائه شده است:

 

01

مزایای اجرای طرح

از جمله ویژگی‌های طرح می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • سودآوری، بازده و دوره برگشت مناسب سرمایه گذاری.
  • وجود مواد اولیه در داخل کشور
  • بازار تقاضای مناسب محصول و کاربردهای فراوان آن
  • امکان صادرات محصول با توجه به کیفیت بالای تولید
  • استفاده از تکنولوژی‌های روز دنیا به منظور افزایش کیفیت محصولات تولیدی و کاهش ضایعات و سودآوری بیشتر

سفالگری و مراحل ساخت آن

اصطلاح سفال و سفالینه، بنابر تعریف لغتنامه‌ها عموما به معنی اشیا ساخته شده از گل پخته هستند، مانند کاسه، کوزه، و غیره... همچنین سفالینه، سفال ساخته شده را می‌گویند. سفالین نیز شامل انواع اشیایی است که از سفال می‌سازند.

 نتیجه تصویری

مراحل ساخت سفال

اساساً چهار مرحله عمل برای ساختن انواع ظروف سفالی وجود دارد:

1) آماده ساختن گل: که شامل ورز دادن گل قبل از شروع کردن به کار می باشد.

2) شکل دادن به آن: بعد از ورز دادن گل برای کار آماده شده و با استفاده از چرخ یا به طریق دستی به آن فرم می دهیم.

3) تزئین: بعد از اینکه شیء مورد نظر ساخته با استفاده از روش های تزئین که در ذیل شرح داده شده، به زیبایی و جلوه آن اضافه خواهد شد.

4) حرارت دادن: در مرحله نهایی شیء ساخته شده را در کوره حرارت می دهیم.

کهنترین اشیا سفالی بدست آمده از کاوش‌های باستان‌شناسی ایران مربوط گنج دره در استان کرمانشاه است؛ که تاریخ آن به هزاره هشتم پیش از میلاد می‌رسد

 نتیجه تصویری

روش های تزئین

1) برجسته کاری به کمک قلم مو به وسیله مخلوط گل سائیده و کتیرا.

2) روش کنده کاری با چاقو قسمت هایی را گود می کنند.

3) باسمه کاری به وسیله مهر.

4) پوشش سفال به وسیله دو قشر لعاب با رنگ های مختلف و روی پوشش خارجی با وسیله نوک تیز نقش را حک می کنند.

5) به کارگیری لعاب بر روی بدنه: پاشیدن ـ نقاشی کردن ـ غوطه ور ساختن ظرف در لعاب و یا روش موم گیری کل ظرف را موم می گیرند و جای نقشها را خالی کرده و سپس با رنگهای لعابی پر می کنند و حرارت می دهند و نقاطی که با موم پوشیده شده بود سفید می شود.

 

ساخت ظروف چینی

نتیجه تصویری برای چگونگی ساخت ظروف سفالی و چینی

وقتی رنگ و لعاب بر سفال ساخته شده بنشیند چینی نام می گیرد. مواد اولیه تولید ظروف چینی شامل خاک کانولن سیلیس و فلوسپات می باشد که این مواد اولیه با فرمول خاص ترکیب می شود و خمیری تشکیل می شود که به این خمیر کالباس می گویند. این کالباس در قسمت فرم فرآیندی طی می کند و با استفاده از دستگاههای فرم به ظروف تبدیل می شود.

در روش دوم دوغاب در قالب ریخته می شود. سپس در مرحله بعد بمدت یک روز می ماند و بعد از اینکه خمیر دلخواه شکل گرفته پوشیده از رنگ و لعاب شد در کوره قرار می گیرد و 1300 تا 1350 درجه حرارت، پخته می شود سپس نمونه هایی از عکس برگردان بر روی ظروف چسبانده می شود و دوباره وارد کوره می شود. در ایران صنعت چینی 40 سال سابقه دارد و 18 کارگاه تولید چینی در کشور وجود دارد. در جهان حدود 2000000 تن چینی توید می شود و ایران با تولید 85000 تن چینی دومین کشور تولید کننده ظروف چینی در دنیاست.

ظروف چيني غذاخوري به فرآورده‌هايي از صنعت سراميك اطلاق مي‌گردد كه به منظور مصارف غذاخوري مورد استفاده قرار مي‌گيرند (به استثناء ظروف سراميكي مورد استفاده براي پخت و پز).

 نتیجه تصویری برای چگونگی ساخت ظروف سفالی و چینی

 

فرآیند تولید ظروف چینی

 1-آماده سازی مواد اولیه

2-آماده سازی دوغاب

3-ریخته گری

 4-خشک کردن

5-قالب سازی

11-فرم دهی پرس

7-لعاب زنی

8-ساخت دوغاب

9-فیلتر پرس

 10-اکسترود کردن

11-پخت لعاب

 12-دکور زنی

  13-پخت دکور

 14-درجه بندی

15-بسته بندی