پخت راکو

پخت راکو

 

کلمه راکو به معنای لذت و شادی از زبان ژاپنی گرفته شده است. این تکنیک بی نهایت هیجان انگیز و تماشایی است. اما آثار بیشتر تزئینی هستند.

 

روش پخت :

 معمولا گل رس های گراج که دارای خواص خوبی درزمینه شک حرارتی هستند برای راکو استفاده می شوند. قبل از اینکه ظروف لعاب شوند و درکوره راکو قرار بگیرند در دمای معمول 1000 سانتی گراد (1823 F) پخته می شوند که اغلب با گاز پروپان   صورت می گیرد. پخت،  به دلیل گازها ، معمولا بیرون صورت می گیرد.  لعاب راکو در دمای بین 800 تا 1000 C  (1823 تا 1482 F ) در مدت زمان 20-30 دقیقه ذوب می شوند. وقتیکه ظروف داغ و سوزان می شوند آنها را با انبربلند کرده و درظرف استوانه ای شکل از خاک اره قرار می دهیم. به دلیل فرایند سریع سرد شدن، ظروف تحت تاثیر شدید شوک حرارتی قرار می گیرند که باعث می شود لعاب ترک بردارد. این عمل اجازه می دهد دود از طریق بدنه گل نفوذ کند .

 
 

 

1)     تمیز کردن سطح لعاب : لعاب  با استفاده از پارچه ای نرم تمیز می شود. به طور کلی آنها هنگام خروج از سطل  کاهنده دما سیاه به نظر می رسند اما می توانند به سطح درخشانی تغییرپیدا کنند.

 

نکات ایمنی

راکو مستلزم کار بار ظروف در دمای بسیار زیاد است و می تواند خطرناک باشد. برای پائین آوردن خطر باید دستکش هایی مناسب این کار، لباس محافظ، ماسک عینک ایمنی و انبربرای بلند کردن ظروف داشته باشید.

یک کپسول آتش نشانی نزد خود داشته باشید.

 

 

2)     ظروف را روی نگهداره لعاب قرارداده و بپزید تا بتوانید آنرا از کف کوره بلند کنید زمانیکه لعاب ذوب شد و ظرف گداخته شد در کوره را بردارید و در جای مطمئن بگذارید. با استفاده از دستکش مخصوص و ماسک ظرف را با انبر فلزی از کوره بردارید. عجله نکنید.

3)     سطل کاهنده دما : ظرف گداخته را به سطلی از خاک اره منتقل کنید. به سرعت دود میکند. بنا براین خیلی نزدیک آن قرار نگیرید. روی ظرف را با مقدار بیشتر خاک اره بپوشانید. در ظرف را محکم کنید.

 

   

عیب های لعاب

در متن های گذشته یکی از دلایل عیب های لعاب رو توضیح دادم و که چه مواردی باعث ترک و شره کردن لعاب میشود. در ادامه این موضوع به بر طرف کردن عیب آن می پردازیم

ترک برداشتن:

موثر ترین روش ها برای تصحیح این مشکل

1- افزودن سیلیس در بدنه یا لعاب

2- کم کردن فلدسپار در بدنه یا لعاب

3- کم کردن هر ماده ای که شامل سدیم یا پتاسیم باشد.

4- افزودن  برٌم

5- افزودن آلومینیوم برای مثال در محتویات گل

6- افزودن اکسید سرب

پخت به روش پیت pit firing
۱۳٩۱

پیت یکی از قدیمی ترین و ابتدای  روشهای شناخته شده است، تا زمانیکه کوره ها جای آنها را گرفتند.

ولی امروزه هنوز هم کسانی هستند که به این روش کار میکنند.

 

 

روش پخت :

زمین را گود میکنند و ظروف پخته شده  را درون زمین کنار یکدیگر می چینند. و سپس با موادی مانند چوب ، خاک اره ، برگ ، اکسید های فلزی ، نمک و ...   می پوشانند. ممکن است برای محافظت بیشتر درب بالای پیت با گل مرطوب پوشیده شود.

پیت پر شده را آتش میزنند و تا زمان سوخت کامل مواد داخل آن ادامه مییابد تا حدودا دمای آن به 1100 درچه سانتیگراد میرسد. بعد از خنک شدن کوره ظروف را در میاورند و تمیز میکنند. می توانید برای درخشش آن بعد از تمیز کردن از واکس اضافه کنید